Search
  • Piotr Kulik

Historia pizzy

Pizza to dziś jedna z najbardziej kultowych potraw. Uwielbiana przez miliony ludzi na całym świecie, na wszystkich kontynentach, znajduje się nawet na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Jest kojarzona przede wszystkim z Włochami, ale patrząc na jej historię, nie sposób nie wspomnieć także o Stanach Zjednoczonych… Jak to się stało, że pizza przeszła tak daleką drogę od placka, jedzonego przez najuboższych, do dania przyrządzanego na milion sposobów?


Początki pizzy w… starożytności?


Prymitywne placki - suche, okrągłe i płaskie znane są już od czasów starożytnych. W Egipcie były nawet swego rodzaju walutą. W pradawnym Rzymie jedzono za to chętnie focaccie. Były to placki o relatywnie niewielkiej średnicy, ale już doprawione różnego rodzaju ziołami i serem. W starożytności pizzę spożywali przede wszystkim najubożsi i tak też była ona postrzegana przez elity - jako strawa dla biedoty…


Skąd pochodzi słowo “pizza”?


“Pizza” - co oznacza? Słowo to pochodzi z języka łacińskiego, od “picea”. Jest to nic innego jak “placek mączny”, co ma zresztą potwierdzenie w rzeczywistości. W końcu pizza to przede wszystkim mąka i dodatki różnego typu. Niektórzy do jej rodzajów zaliczają także quesadillę czy tartę w związku z faktem, że powstają one na dość podobnej “bazie”. Różnią się jednak dość znacząco formą i pizza może być tylko jedna!


Neapol ojczyzną pizzy?


W 1889 roku para królewska odbyła długą podróż po swoim kraju. Jej celem było poznanie życia i zwyczajów także tych mniej zamożnych obywateli. W trakcie swoich wojaży król i królowa odwiedzili także Neapol, gdzie chcieli wypróbować najprostszą, a zarazem - najsmaczniejszą potrawę ludu. Jeden z neapolitańskich piekarzy - Raffaele Esposito - przygotował im pizzę, na której znajdowały się jedynie pomidory, mozzarella oraz bazylia. Danie to było nie tylko doskonałe jeśli chodzi o walory smakowe, ale i wyjątkowe pod względem formy. Kompozycja na pizzy marghericie kolorystycznie przypominała barwy Włoch, co już zupełnie ujęło parę królewską…


Minimum składników - maksimum smaku!


Włosi nie od dziś twierdzą, że mniej znaczy więcej. Pierwsze pizzerie, które pojawiły się zresztą jeszcze szybciej niż nazwa “pizza margherita”, serwowały te okrągłe placki w minimalistycznym wydaniu. W kraju pizzy, cappuccino i spaghetti mówi się nawet, że najwięcej smaku można wydobyć przy najmniejszej ilości składników. Stąd też nawet mozzarella nie jest przez niektórych Włochów must have na ich ukochanej pizzy.


Z Włoch do USA jeden krok…


W USA zaczęło wypiekać pizzę z końcem XIX wieku. W jaki sposób pojawiła się ona na tym kontynencie? Przywędrowała tam wraz z włoskimi imigrantami, którzy, chcąc utrzymać siebie i rodziny, otwierali pizzerie, gdy zakazano handlu na ulicach. Warto wspomnieć jednak, że obecnie pizza rodem z Ameryki różni się jednak zdecydowanie od “klasycznej” - włoskiej. Wyróżnia ją grubość ciasta i ogrom dodatków - najczęściej bardzo kalorycznych.


When the moon hits your eye, like a big pizza pie…


...that’s amore! O pizzy śpiewał nawet Dean Martin w jednym ze swoich utworów. Nie tylko on zresztą zakochał się w tej kultowej potrawie. Również Frank Sinatra wielbił pizzę i chętnie odwiedzał miejsca, w których była ona serwowana. Co dziwne, na początku XX wieku ten włoski specjał był częściej jedzony w Ameryce niż Italii! Długo nie trzeba było jednak czekać na zwrot akcji…


Wojna wszystko zmieniła…


Wojny z pierwszej połowy XX wieku i obecność amerykańskich żołnierzy w Europie stały się początkiem złotego wieku pizzy. Nie tylko we Włoszech, ale i innych krajach Starego Kontynentu danie to - jako szybkie w przygotowaniu i syte - stało się prawdziwym hitem! Popularność pizzy rosła z roku na rok, aż w latach ‘80 nastąpił na nią prawdziwy boom - szczególnie w Italii! Dlaczego? Wierząc Włochom, nigdzie indziej nie uświadczy się tak dorodnych pomidorów, dzięki którym ciasto pizzy neapolitańskiej jest tak fantastyczne i nie do podrobienia!


Kto nigdy nie zjadł klasycznej, włoskiej pizzy…


...ten nie wie, co to prawdziwy smak i aromat! Niestety, nie każdy ma możliwość, żeby jechać do słonecznej Italii. Na szczęście pizzeria Mondo Del Gusto Zielona Góra oferuje fantastyczna pizzę - nie trzeba wcale oddalać się od domu. Zapraszamy do Pizzerii Mondo Del Gusto w Zielonej Górze, gdzie zjesz ten kultowy włoski przysmak w wielu różnych odsłonach. Nasza pizzeria Mondo Del Gusto Zielona Góra to (prawdopodobnie) najlepsza pizza w Zielonej Górze - przyjdź i przekonaj się o tym sam/a!



10 views0 comments